Därför ska du installera egen laddstation hemma

Funderar du på att installera en egen laddstation hemma? Det är inte en dum idé! Låt oss berätta om alla de fördelar som finns med att ha en egen laddstation/laddstolpe – men även nackdelar med att inte ha en. För har du en elbil så är det en klok idé!

En laddstation är utformad för hög belastning

Om du har en egen elbil, så vet du säkert att de levereras med en så kallad Mode 2-kabel. Detta är alltså en kabel som du kopplar emellan elbilen och ett vanligt vägguttag. Att ladda sin elbil via vägguttaget kan kännas som en smart lösning, men faktum är att det endast ska ses som en temporär lösning eller en nödlösning. Anledningen till detta är eftersom ditt vanliga vägguttag inte är utformad för en så hög belastning under en så lång tid som du behöver för att ladda en elbil.

Vad kan hända om man laddar elbil via ett vanligt vägguttag?

Den största risken är faktiskt brand. Eftersom vägguttagen inte är utformade för så hög belastning, kan det resultera i värmebildning efter ett tags laddning. Ett vägguttag har inte heller en dedikerad säkring. Vad detta innebär är att om det blir en överbelastning, så är det svårt att veta hur lång tid det kommer att ta att ladda din bil. Dessutom så kan proppen gå.

Med egen laddstation laddar din elbil snabbare

Den absolut största fördelen med en egen laddstation för elbil är helt klart att din bil kommer att ladda snabbare! Du kommer alltså att veta hur lång tid det tar varje gång du sätter din bil på laddning och behöver inte oroa dig för ett halvladdat batteri.

egen laddstation elbil

En laddstation är smart

Ja, alltså smart på riktigt! Din laddstation vet faktiskt när det är dags att sluta ladda bilen. Den känner av när batteriet är fullt och stoppar då laddningen. Dessutom kan din laddstation kommunicera eventuella fel, vilket innebär att du alltid har koll. När vi på KNG El installerar laddstationer så hjälper vi dig att se till att din laddstolpe är korrekt installerat och uppfyller alla säkerhetskrav.

En laddstation redovisar elförbrukningen för elbilen

Om du i framtiden ska sälja din bostad så är det en stor fördel att ha en MID-godkänd mätare. Vad denna gör är att den kan särredovisa elförbrukningen som är knuten till laddstationen. Det innebär är att vid en eventuell försäljning blir det enkelt att redovisa vilken elförbrukning som är knuten till bostaden. Dessutom så får du koll på din bils elförbrukning.

Du slipper att leta efter laddstationer

Detta kanske är den absolut största fördelen. Du sparar massor av tid och personlig energi genom att slippa oroa dig eller leta efter laddstolpe. Genom att ha laddningsmöjligheterna hemma så vet du att du alltid har en snabb och enkel laddning till förfogande.

Du kan ha rätt till stöd

Visste du att du eventuellt kan söka ekonomiskt stöd för att installera en laddstation? Bor du till exempel i en bostadsrättsförening finns möjligheten att söka. Mer om detta finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida (länk).

Låter det som att en laddstation hemma skulle kunna vara något för dig? I så fall är du mer än varmt välkommen att kontakta oss på KNG El. Vi hjälper dig att se vilka förutsättningar som finns för dig och ger dig ett kostnadsförslag för installationen.

Ring oss på 08 804 404 eller skicka ett mail till info@kngel.se så hjälper vi dig.